Klantenscore 9,7 / 10 op basis van 29 beoordelingen

15 tips voor tuinverlichting

Met de juiste tuinverlichting kunnen bepaalde aspecten van de tuin bijzonder verlicht worden en kan de perfecte sfeer gecreëerd worden voor een avondje eten of borrelen in de tuin. Het lijkt voor een tuin misschien overbodig, maar maak toch altijd een eerst lichtplan voordat je begint met het plaatsen van tuinverlichting. Daarom hier 15 tips voor het maken van een verlichtingsplan voor de tuin.

tuinverlichting

1. Maak het lichtplan tegelijk met het tuinontwerp
Het is het gemakkelijkst om tegelijk met het tuinontwerp een verlichtingsplan te maken of te laten maken. Ook als je op dat moment weinig budget hebt, is het handig om alvast de kabels te leggen. Hierdoor voorkom je dat je de tuin op een later moment weer overhoop moet halen.

2. Waxinelichtjes
Wil je een beeld krijgen hoe de bestaande tuin eruit zal zien na het beoogde lichtplan, zet dan ’s avonds waxinelichtjes neer op de plekken waar je een lichtbron wilt hebben. Om er achter te komen welk lichteffect het mooiste is, gebruik je een zaklamp. Bekijk het geheel zowel vanuit de woonkamer als vanaf het terras.

3. Contrast
Het is belangrijk dat er niet te veel verlichting wordt aangebracht omdat het mooiste effect ontstaat door het contrast tussen licht en donker. Daarom is het beter om de tuin hier een daar wat uit te lichten.

4. Kleur
De kleur van het licht speelt een belangrijke rol als het gaat om de sfeer die je in de tuin wilt bereiken. Zo geeft geel licht een romantisch, warm effect terwijl wit licht modern oogt. RGB Ledverlichting kan ook mooi zijn, het geeft een mediterraans effect.

5. Zacht licht
Zacht licht geeft het mooiste effect en kost ook nog eens minder stroom dan fel licht, vooral als je een spaar- of ledlamp neemt.

6. Ruimtelijk effect
Door achterin de tuin een lichtpunt te plaatsen ontstaat er een ruimtelijk effect en bakent tegelijk de tuin af. Wissel af met verschillende soorten licht. Verlichting laag bij de grond, diffuse verlichting en accentverlichting.

7. Grondspot
Om een sprookjesachtig effect te creëren in zowel de zomer als in de winter kun je gebruik maken van grondspots. Dit effect ontstaat door met een grondspot een mooie boom, bamboe of vrijstaande heester uit te lichten. Een alternatief voor een grondspot is een prikspot, zo ben je meer flexibel

8. Afstanden
De afstand tussen lichtbronnen hangt af van de hoeveelheid licht die deze geeft. Zwakke lichtpunten kun je dichter bij elkaar plaatsen dan krachtige lichtpunten.  Daarnaast speelt de lichtbundel van de lichtbron hierbij ook een belangrijke rol

9. Verblinding
Plaats lampen zó dat ze niet verblindend werken. Houd hierbij rekening met de plek van waaruit je ’s avonds de tuin in kijkt. Wandarmaturen, grondspots en zacht licht – bijvoorbeeld van verlichting met melkglas  – geven een diffuus licht en  zullen nauwelijks verblinden.

10. Buren
Om geen ruzie te krijgen met de buren moet je er op letten dat bijvoorbeeld de spots niet tot in hún tuin schijnen, hierdoor zorg je ervoor dat de buren geen overlast van jouw tuinverlichting ondervinden.

11. Inbrekers
Inbrekers schrikken vaak af van goede verlichting rond de woning. Wil je jouw huis niet in een zee van licht zetten, plaats dan op strategische plekken een bewegingsmelder.

12. Voordeur
Een lichtpunt bij de voordeur is praktisch maar ook sfeervol. Met een tijdsklok kun je dit lichtpunt gemakkelijk instellen waardoor deze nooit onnodig zal blijven branden.

13. Strategisch plaatsen
Het is verstandig om goede, veilige armaturen te kopen waar je lang plezier van hebt. Kies je voor minder mooie, goedkopere tuinverlichting plaats deze dan zó dat deze wegvalt achter de beplanting. Overdag springt het lichtpunt dan niet in het oog terwijl je er ’s avonds wél plezier van hebt. Immers het gaat om het effect. Hou wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop is.

14. Zones
Verdeel de tuinverlichting in zones, bijvoorbeeld in functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Sluit elke zone aan op aparte lichtcircuits die je afzonderlijk met een schakelaar aan en uit kunt doen. Wil je alleen sfeerverlichting? Dan kun je deze gemakkelijk aandoen.

15. Verlichtingsplan
In het verlichtingsplan wordt na aanleg de definitieve ligging van de kabels getekend. Bewaar het verlichtingsplan om later problemen bij graaf- of tuinwerkzaamheden te voorkomen.

Nu: op naar een onderscheidend licht ontwerp voor uw tuin
Ziet u door de bomen het bos niet meer? Of twijfelt u of uw eigen plan wel het gewenste effect bereikt? Neem direct contact op met Agnes of Chantal voor een afspraak om uw ontwerp onderscheidend te maken en de perfecte sfeer te creëren. Bel hen op 0475-485757.

Geef een reactie